Erişilebilirlik Menüsü

Ekran Okuyucu

Seçili Alan Okuyucu

Bağlantı Vurgula İkonu

Bağlantı Vurgula

Metni Büyüt İkonu

Büyük Metin

Metni Sola Hizala

İmleç

Okuma Kılavuzu

Okuma Maskesi

Disleksi Dostu

Kontrast

Solgunlaştırma

Düşük Doygunluk

Yüksek Doygunluk

Yüzüncü Yıl Logosu Atatürk
Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü

ADLİ DESTEK VE MAĞDUR HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

       Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Dairesi Başkanlığınca "Onarıcı Adalet" ilkesi çerçevesinde suç mağdurlarının haklarının korunup desteklenmesi ve ikincil örselenmenin engellenmesi amacıyla tüm adliyeler bünyesinde kurulması planlanan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü  30.10.2023 tarihi itibariyle Soma Adliyesinde faaliyete başlamıştır.

             Soma Adliyesinin 2. katına konumlandırılan Soma Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğünde 1 Sosyal Hizmet Uzmanı - Müdür, 1 Sosyal Hizmet Uzmanı ve 1 Zabıt Katibi olmak üzere toplam 3  personel görev yapmaktadır.

             Müdürlük, Ceza Yargılaması Destek Bürosu, Hukuk Yargılaması Destek Bürosu, Kırılgan Grup Destek Bürosu ve Bilgilendirme ve Yönlendirme Bürosu şeklinde 4 ana birim ile hizmet vermektedir.

         Bilgilendirme ve Yönlendirme Bürosu

              Mağdurlar, Bilgilendirme ve Yönlendirme Bürosuna doğrudan başvuracakları gibi, başka bir kurumun yönlendirmesi ile de başvurabilirler. Bunun yanında mağdurlar adli süreçte sahip oldukları haklar konusunda bilgilendirilirler ve başka bir kurum tarafından sunulmakta olan hizmete ihtiyaçları olması halinde ilgili kurumlara yönlendirilirler.

         Kırılgan Grup Destek Bürosu

             Uzmanlar tarafından yapılacak bireysel değerlendirme sonucunda kırılgan gruba dahil olduğu tespit edilen mağdurlara hizmetlerin sistematik bir şekilde ve zamanında sunulabilmesi için gerekli planlama, uygulama, izleme ve koordinasyon işlemlerinin, tek bir adli destek görevlisi tarafından etkin bir şekilde yürütülebilmesinin temini açısından vaka yönetimi uygulanacaktır. Haklarında alınması gereken tedbirlere ve sunulması gereken hizmetlere ilişkin önerilerin yer aldığı adli destek planı, adli destek görevlileri tarafından hazırlanacaktır. Bu plan gerektiğinde mahkemeye ya da savcılığa iletilecektir.

         Ceza Yargılaması Destek Bürosu

         Cumhuriyet Başsavcılıklarının ve Ceza Mahkemelerinin, sosyal inceleme raporu düzenlenmesine ve ifade esnasında uzman görevlendirilmesine yönelik talepleri, bu büroda görev yapan adli destek görevlileri tarafından karşılanmaktadır. Bu sayede ceza yargılaması sürecinin tamamında uzmanlardan etkin bir şekilde yararlanılarak mağdurların ikincil mağduriyetlerinin önlenmesinin yanı sıra uzmanın bilgi, beceri ve tecrübesinin adli sürece dahil edilmesiyle delil kalitesinin artırılması hedeflenmektedir.

         Hukuk Yargılaması Destek Bürosu

      Halihazırda sadece aile mahkemelerine yönelik sağlanan uzman desteği, ihtiyaç duyulan tüm hukuk mahkemelerini kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Kurulan müdürlükler sayesinde özellikle aile mahkemesi olmayan yerlerde, aile mahkemesi sıfatıyla yargılama yapan asliye hukuk mahkemelerinin de uzman desteğinden etkin şekilde faydalanması sağlanmaktadır.

         Adli Görüşme Odaları

        Mağdur, tanık, suça sürüklenen çocuk, özel gereksinimi olan mağdurlar, cinsel suç ve aile içi şiddet mağdurları, engelli, yaşlı, göçmen ve bunun gibi diğer kırılgan gruba dahil mağdurların faydalanabildiği Adli Görüşme Odaları ile çocuğun üstün yararı ilkesi göz önünde bulundurularak onun yanında yer alan bir adli süreç yürütülmesi, görüşme yapılacak kişinin ruhsal/fiziksel koşullarına uygun ortam ve yöntemle görüşme yapılması, ikincil örselenmenin önlenmesi, korunma ihtiyaçlarının tespiti ve ilgili hizmetlere yönlendirilmesi amaçlanmaktadır. Adliyemizin zemin katında bulunan Adli Görüşme Odası(AGO) 3 odadan oluşmaktadır. Mağdurların yapılacak işlemleri güvenli bir şekilde beklemelerini sağlayan bekleme odası, ifade alınması sırasında mağdur ve adli görüşmecinin birlikte bulunarak ses ve görüntü kaydı alınmasıyla birebir görüşmeye imkan veren görüşme odası ve ilgili hakim/savcı ile kalem personelinin bulunduğu gözlem odası AGO'nun bölümlerini oluşturmaktadır.

         Çocuk Teslimi İşlemleri

         Çocuk Teslimi ve Çocukla Kişisel ilişki kurulması işlemleri Müdürlüğümüz uzmanlarınca Soma Gençlik Merkezinde yerine getirilmektedir. 

         Başvuru için gerekli belgeler

         1-) Kimlik fotokoposi

         2-) Mahkeme ilamı veya tedbir kararı.

         3-) Dilekçe (Müdürlüğümüzden temin edebilirsiniz.)


         RANDEVU SİSTEMİ

         Sosyal inceleme raporu düzenlenmesi için ilgili mahkemece Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğünden talepte bulunulduktan sonra görevli uzman tarafından sizinle irtibata geçilecektir. Randevu hakkında bilgi almak için Soma Adliyesinin (0236) 613 23 66 nolu telefonu aranarak 1302 veya 1303 dahili numarasını tuşlayarak Müdürlüğümüze bağlanabilirsiniz.

          Müdürlüğün adresi: Nihat Danışman Mah. Atatürk Cad. No:65 Soma/Manisa Soma Adliyesi Kat:2          

Selahattin GÖVEÇ

Sosyal Çalışmacı

Emine KARAHAN

 Sosyal Çalışmacı

 

Randevu Talebi

(0236) 613 23 66 Dahili: 1302 veya 1303

ADM Tanıtım broşürü

tıklayınız.

AGO Tanıtım broşürü

tıklayınız.

AGO kullanım infografisi

tıklayınız.

Çocuk Teslimi Afiş

tıklayınız.

 

         Soma Adliyesi Adli Görüşme Odası Görselleri

Adres

Nihat Danışman Mahallesi Atatürk Caddesi No:63 Soma/Manisa

Telefon

(0236) 613 23 66

(0236) 613 99 60 FAKS

E-Posta

somacbsisaretadalet.gov.tr